Misvattingen over liquid silicone rubber (LSR)

Siliconen is een synthetische stof gemaakt uit kwartszand. Er bestaat een grote variëteit aan molecuulstructuren waardoor dit materiaal in meerdere gradaties voorkomt, zoals oliën en vetten (basisgrondstof voor chip / Waver industrie) en LSR.
Dit verklaart de rijke verscheidenheid aan eigenschappen en het gamma aan producten. Enbi Plastics heeft zich gespecialiseerd in de verwerking van LSR door middel van het spuitgietproces. Hiermee kan Enbi Plastics de productie realiseren van o.a. auto-onderdelen, medische apparatuur en huishoudelijke apparaten.
Er bestaan echter nog veel misvattingen over de materiaal- en productkwaliteiten van LSR. Dit weerhoudt bedrijven ervan om de voordelen van LSR te ontdekken en toe te passen. In dit artikel neemt Enbi Plastics u mee naar de bij ons bekende misvattingen over vloeibare siliconenrubber. Daarnaast wordt verklaard waarom LSR een slimme keuze kan zijn voor toepassingen binnen uw organisatie.

DE MISVATTINGEN

Veel bedrijven kiezen al voor LSR om hun elastomeer onderdelen te laten produceren. Waarom? Vanwege de reproduceerbaarheid van de grondstof. 

  • Misvatting 1: Spuitgieten van LSR heeft beperkte mogelijkheden   Het spuitgietproces van LSR berust op een volautomatisch proces. De producten komen nabewerkingsvrij uit de machine. Ondanks de flexibiliteit van het materiaal is het mogelijk producten geselecteerd aan de machine te verpakken, submontage door te voeren en producten met vision systemen te controleren. Door het vloeigedrag en de flexibiliteit van het materiaal zijn extreme ondersnijdingen, meerdere en grote verschillen in wanddiktecombinaties en zeer dunne wanddikten (vanaf 0,08 mm) met lange vloeiwegen mogelijk.
  • Misvatting 2: Spuitgieten van LSR is onbetaalbaar Spuitgieten van LSR is kosteneffectief. Door de ontwikkeling van geavanceerde matrijs technologieën zijn LSR gereedschappen ook bij kleinschalige series aantrekkelijk. Door de toepassing van ontwikkelde energieoverdracht-systemen, waarin matrijzen dienen verwarmd te worden, kan Enbi Plastics aantrekkelijke aanbiedingen verzorgen. Bovendien is het LSR-proces ontwikkeld om materiaalverspilling en kosten voor secundaire bewerkingen zoals ontvliezen te voorkomen.
  • Misvatting 3: LSR kan alleen geproduceerd worden bij hoge matrijstemperaturen LSR kan zodanig worden aangepast dat het bij lage matrijstemperaturen kan worden gespuitgiet en gevulkaniseerd. Dit proces wordt voornamelijk toegepast bij het omspuiten van vochtdichte elektrische en elektronische componenten (printplaten, LED`s). Bij Enbi Plastics wordt dit proces zowel 1K als 2K toegepast.
  • Misvatting 4: LSR is plakkerig Het basiscomponent LSR is vloeibaar. Hierdoor denkt men dat LSR een plakkerig materiaal is én blijft. Echter na het vulkanisatieproces zijn alle vormen van plakkerigheid verdwenen. Het basismateriaal is wel stroef, dit effect kan met behulp van een behandeling tijdens het productieproces omgezet worden naar een glad en wrijvingsarm oppervlak. Bij toepassingen als kabelisolatie of medische producten dient het oppervlak aan deze wrijvingsarme eisen te voldoen.
  • Misvatting 5: LSR veroorzaakt allergieën, irritaties en ziektes Meerdere LSR types zijn ontwikkeld en gecertificeerd om toegepast te mogen worden in projecten voor zowel de food als de medische industrie. Uiteraard zijn de verwerkingsvoorschriften vanuit de verschillende leveranciers goed gedocumenteerd en zijn grondstoffen per geleverde batch gecertificeerd. Uit diverse studies is gebleken dat vloeibare siliconenrubber, in tegenstelling tot natuurrubbers en chemische rubbertypes, geen allergische reacties of irritaties veroorzaken op de huid.
  • Misvatting 6: LSR draagt bij aan milieuvervuiling De chemicaliën die milieuvervuiling veroorzaken en een effect hebben op de ozonlaag zijn vluchtige organische stoffen (Vos’), zoals acetonen, alcoholen, methacrylaten en chloorfluorkoolstofverbindingen (Cfk’s). LSR heeft een niet-organisch karakter. Dit betekent dat LSR niet de chemicaliën bevat die bijdragen aan de milieuvervuiling of het aantasten van de ozonlaag. Verwerking van afvalproducten geschiedt door verbranding waarbij de reststof kwartszand overblijft.

ONTDEK DE VELE VOORDELEN VAN LSR

Het toepassen van LSR in uw producten of projecten heeft vele voordelen. Het is dan ook van cruciaal belang om met een ervaren spuitgietspecialist te werken.
Enbi Plastics heeft een brede én diepgaande expertise van LSR en de toepassing hiervan. Van product (re)design in samenwerking met de klant, matrijsontwikkeling tot prototyping en van productie tot assemblage. Enbi Plastics houdt rekening met uw behoeften en wensen in iedere stap van het proces!
Start vandaag nog met LSR en neem contact op met een van de specialisten bij Enbi Plastics.
Popup Form