WIPER ASSY

LIM, omspuiten, Liquid Injection Moulding, spuitgieten, Enbi, Enbi Plastics

Een optimale hechting creëren tussen een metalen plaatje en het silicone: dat was de uitdaging waarmee Enbi Plastics aan de slag ging voor Océ Technologies, een grote speler in de markt van print- en kopieerapparatuur. Zij hadden een nieuwe wiper assy nodig: een onderdeel dat om de printknop zit en ervoor zorgt dat er geen strepen op het papier komt. Omdat dit onderdeel een beetje flexibel moet zijn, moest er silicone toegevoegd worden aan een gestanst metalen plaatje, waaraan schroefdraad gelast is.

In deze constructie was mechanische hechting tussen het metaal en het silicone niet mogelijk, waardoor chemische hechting de enige optie was. Samen met onder andere de klant, de matrijsleverancier en de siliconenleverancier hebben we een uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste manier om deze hechting te realiseren. Hieruit bleek dat het prepareren van de metalen plaatjes bepalend is. Na diverse testen en proeven ontdekten we de optimale manier om dit uit te voeren. Daarbij spelen diverse factoren mee: van hoe je het plaatje moet reinigen en schuren tot de luchtvochtigheid, temperatuur en tijd tussen de stappen in het proces. Elk detail telt! We hebben het hele proces uitgebreid gedocumenteerd, zodat elke operator exact weet hoe de stappen uitgevoerd moeten worden.

Nadat de metalen plaatjes geprepareerd zijn, worden deze handmatig ingelegd in een matrijs van 200 graden. Ze mogen dan niet meer in aanraking komen met de vingers. Ook het gebruik van handschoenen of een tang was geen optie. Daarom is in samenwerking met DMS hiervoor een speciale tool ontwikkeld. Met deze vacuüm grijper kunnen de plaatjes op een ergonomische manier juist gepositioneerd worden in de matrijs. We leveren het eindproduct per stuk verpakt aan bij de klant.