Welkom in de wereld van Liquid Silicone Rubber

Liquid Silicone Rubber (LSR) is een vloeibaar siliconen materiaal, wat verwerkt wordt door middel van een spuitgietproces. Dankzij de bijzondere materiaal- en verwerkingseigenschappen biedt LSR unieke vormgevings- en productiemogelijkheden voor Enbi Plastics. 

LSR heeft talloze toepassingen in verschillende industrieën, waaronder: medisch, food, automotive, huishoudelijke apparaten en andere sectoren.

Voor het spuitgieten van siliconen zet Enbi Plastics machines in met een sluitkracht tussen de 25 en 110 ton. Hiermee produceren we producten of componenten van minder dan één gram tot ongeveer 100 gram, variërend in hardheid van <10 Shore A t/m ongeveer 80 Shore A, in zowel 1K als 2K spuitgietprocessen.

Wilt u nu al meer weten over LSR en wat het kan betekenen voor uw producten of componenten? Onze specialisten bij Enbi Plastics helpen u graag verder met al uw vragen rondom LSR. Neem vandaag nog contact op met een van de specialisten.

WAT ZIJN DE KENMERKEN VAN LSR?

Veel bedrijven kiezen al voor LSR om hun elastomeer onderdelen te laten produceren. Waarom? Vanwege de reproduceerbaarheid van de grondstof.

Het spuitgieten van LSR biedt het gemak van verwerking, een grote range aan geometrische mogelijkheden, consistente deelkwaliteit en verbeterde productiviteit. LSR is het ideale materiaal voor veeleisende toepassingen vanwege zijn unieke eigenschappen:

 • Gecertificeerd voor medical en food: LSR kan toegepast worden in onderdelen die in contact komen met drinkwater, dranken of voedsel. Doordat LSR geur- én smaakloos is, tast het ons voedsel of drank niet aan.
 • Hoge reinheid:
  LSR is een geur- én smaakloos. Door deze hoge mate van reinheid wordt LSR ook toegepast in medische onderdelen.
 • Oliebestendig:
  Vanwege de temperatuurbestendigheid van het materiaal, kan LSR worden toegepast in een olie belaste situatie. Hierdoor is LSR uitermate geschikt voor de automotive.
 • Olie uitzwetend:
  Hierdoor is LSR een geschikt materiaal voor producten of componenten die worden gebruikt in montagedoeleinden.
 • Mechanische eigenschappen:
  LSR is flexibel en heeft daardoor een hoge scheur- en treksterkte. Tevens een zeer lage C.S. waarde (compression set / blijvende vervorming). Het is verkrijgbaar in hardheden van 10 tot 80 Shore A.
 • Elektrisch isolerend of geleidend:
  Hierdoor kan LSR worden toegepast in onderdelen van elektronische of elektrische systemen
 • Ultratransparant:
  LSR heeft een optische materiaalgroep, dit betekent dat het transparant is. Hierdoor wordt het regelmatig toegepast in verlichtingssystemen als lens of lichtgeleider.
 • Zelf hechtend:
  Door deze unieke eigenschap is LSR uitermate geschikt voor 2-componenten onderdelen, zowel voor LSR + LSR en LSR + kunststof als voor LSR + metaal.

WELKE VOORDELEN HEEFT LSR?

Het gebruik van siliconen in producten heeft veel voordelen door de unieke kenmerken van LSR. Het materiaal is elastisch, duurzaam en bestand tegen chemicaliën en hoge temperaturen. Daarnaast heeft het voor het productieproces ook vele voordelen om met LSR te werken:

 • Productie van grote volumes: Geavanceerde LSR-materialen bieden Enbi Plastics de mogelijkheid om kostenefficiënt een grootschalige productie van complexe vloeibare siliconen onderdelen te spuitgieten.
 • Lage kans op contaminatie:
  Het LSR-fabricageproces vindt plaats in een gesloten systeem, dit is een ‘closed-loop system’. Hierdoor is de kans op contaminatie nihil, aangezien de operator niet in aanraking komt met het materiaal. Het materiaal wordt hierdoor niet blootgesteld aan de omgeving.
 • Hoger automatiseringsniveau:
  Hoewel het spuitgieten van LSR een arbeidsintensief proces is, is LSR verantwoordelijk voor volledig automatiseren van grondstofaanvoer, injectie, proces en ontvorming uit gereedschap en machine. Dit heeft als resultaat dat de arbeidskosten om het productieproces te besturen en bewaken minimaal blijft.
 • Snelle cyclustijd:
  De cyclustijd voor LSR-componenten is afhankelijk van wanddikte en temperatuur, de geometrie van het onderdeel, de algemene vulkanisatie-eigenschappen en de chemie van het uithardende materiaal. De cyclustijden zijn beduidend korter als die van rubber- en kunststofproducten.

MEER INFORMATIE?

LSR heeft vele toepasmogelijkheden voor diverse sectoren. Naast de vele voordelen en unieke kenmerken, heeft Enbi Plastics nog veel meer kennis over LSR. Neem contact op met de specialisten van Enbi Plastics en ontdek de mogelijkheden van LSR voor uw product of component.

Popup Form