Starten met Liquid Silicone Rubber: wat u moet weten

Liquid Silicone Rubber (LSR) is een steeds frequenter ingezette materiaalsoort voor spuitgietwerk bij Enbi Plastics. Het is duurzaam, flexibel en extreem veelzijdig. Daarnaast is het ook nog eens kostenefficiënt.

In dit artikel helpt Enbi Plastics u bij het maken van de juiste keuze van het materiaaltype en welke processamenstelling het beste past binnen uw project. In een aantal stappen wordt duidelijk welke keuzes van belang zijn bij het starten van een LSR-project. Weten wat LSR precies is? Lees meer over de kenmerken en voordelen van LSR in ons vorig artikel: “Welkom in de wereld van Liquid Silicone Rubber”

Meer weten over LSR en waarom het de juiste keuze is voor úw spuitgietwerk? Neem contact op met één van de specialisten van Enbi Plastics.

IS LSR HET JUISTE MATERIAAL VOOR UW PROJECT?

De eerste stap in een product of projectontwikkeling is het bepalen van het juiste materiaal. Het materiaal LSR heeft voordelen in het productieproces bij Enbi Plastics, die in het vorige artikel uitvoerig zijn besproken. Deze unieke kenmerken, maakt LSR tot een juiste keuze voor diverse, complexe spuitgietprojecten.
LSR is een veelzijdig grondstoftype, hierdoor zijn de toepasmogelijkheden ook uiteenlopend. LSR kan bijvoorbeeld worden ingezet bij het spuitgieten van huishoudelijke apparaten, zoals keukenmachines. Daarnaast is LSR door zijn unieke kenmerken en voordelen ook toepasbaar in sectoren als automotive, agro, food, medical en babycare.
LSR is een uitermate flexibel inzetbaar materiaaltype. Hierdoor biedt LSR een uitgebreid scala aan ontwerpmogelijkheden. Het heeft een hoge thermische stabiliteit en zowel mechanische- als chemische eigenschappen zullen niet veranderen in omgevingen met veel hitte of extreme kou. Het kan worden ingezet om producten of onderdelen te produceren met een hoge mate van complexiteit gecombineerd met zeer hoge nauwkeurigheden en een groot scala aan geometrische mogelijkheden.
Van nature is LSR resistent tegen afbraak door chemicaliën, milieu en UV. De materiaaleigenschappen blijven stabiel, zelfs bij langdurige blootstelling. Daarnaast is LSR ook schimmel-, meeldauw- en bacteriebestendig. Kortom, LSR is een veelzijdige materiaalsoort wat een slimme keuze is voor veeleisende toepassingen.

WELK PROCES PAST HET BEST BINNEN UW PROJECT?

De volgende stap in het opstarten van een LSR-project, is het bepalen van het juiste proces. Enbi Plastics heeft meerdere mogelijkheden om LSR te spuitgieten, waaronder:
  • 1K-spuitgieten (LIM): Het gebruik van siliconenproducten in projecten biedt veel voordelen. Voor het spuitgieten van siliconen kunnen wij machines met een sluitkracht tussen de 25 en 110 ton inzetten. Hiermee produceren we producten van minder dan een gram tot ongeveer 100 gram, variërend in hardheid van <10 Shore A t/m 80 Shore A.
  • 2K-spuitgieten: LSR combineren met een ander materiaalsoort? Ook dat is mogelijk bij Enbi Plastics met behulp van tweecomponenten (2K) spuitgieten. Bij 2K-spuitgieten wordt in één cyclus zowel een kunststofdeel als een vloeibare siliconen deel gespoten dat chemisch aan elkaar worden gehecht. Hetzelfde is ook mogelijk door twee siliconenproducten met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld twee verschillende hardheden. Zelfs is het mogelijk LSR te hechten aan een metaal, bijvoorbeeld RVS. 2K-spuitgieten zetten we in voor het produceren van complexe samenstellingen van onderdelen, waarbij het design vaak sterk vereenvoudigd kan worden en iedere vorm van assemblage vervalt. De sluitkracht van onze 2K-machines varieert van 65 tot 220 ton.

START MET LSR!

Onze specialisten staan voor u klaar om u te adviseren over uw LSR project. Neem contact op met één van de Enbi Plastics specialisten en ontdek hoe wij uw project kunnen vormgeven!
Popup Form