Het spuitgieten van LSR: liquid injection moulding

Een specialiteit van Enbi Plastics is het spuitgieten van vloeibare siliconen rubber, dit proces wordt ook wel Liquid Injection Moulding (LIM) genoemd.
Het spuitgieten van vloeibare siliconen rubber is door de materiaal- en verwerkingseigenschappen een proces welke een hoge mate van kennis en ervaring vraagt. Door jarenlange praktijkervaring en de nauwe samenwerking met een externe opleiding van Nederlandse toeleveranciers van gereedschapsmakers en automatiseringsbedrijven is Enbi Plastics een begrip in de wereld van siliconenverwerking.
Daarnaast ondersteunt Enbi Plastics u ook bij het productontwerp, prototyping, productie én assemblage van uw project. Nieuwsgierig hoe wij uw project kunnen aanpakken? Neem contact op met één van de specialisten bij Enbi Plastics.

WAT IS LIM?

Liquid Injection Moulding (LIM) is een proces waarbij een tweetal componenten siliconen rubber wordt verwerkt tot halffabricaat of eindproduct.
Beide componenten worden in een 1-op-1 verhouding vanuit een pompinstallatie aangevoerd naar de spuitgietmachine. Tijdens de aanvoer van beide componenten, indien gewenst met een kleurstof of andere toevoeging, worden deze in het leidingsysteem gemengd.
Dit mengsel wordt gedurende het proces permanent gekoeld. Vervolgens wordt door middel van een (geregeld) koud kanaal systeem, de gewenste materiaal hoeveelheid in een verwarmde matrijs geïnjecteerd. Dit kan enkelvoudig, prototyping en/of kleine seriegroottes, dan wel meervoudig.
Daarnaast is het een mogelijkheid om handmatig enkele monsters met een eenvoudige mal aan te maken. Ook het 3D printen van monsters is een optie.
De veelzijdigheid van LIM komt voort uit de materiaaleigenschappen van LSR. Siliconen kunnen een hoge mate van hitte- en vlambestendigheid, treksterkte, flexibiliteit, hardheid en compressie set behouden. Afhankelijk van de chemische samenstelling kunnen deze materialen ook dienen als isolatoren of geleiders. LIM maakt de productie van zeer geavanceerde producten en componenten mogelijk!

MEER PRODUCTIVITEIT EN ONTWERPMOGELIJKHEDEN

LIM verloopt geheel geautomatiseerd. Dit biedt een hoge procesbetrouwbaarheid en kwaliteit van producten. Een typische eigenschap van LSR is de snelle vulkanisatie.

Dit resulteert in korte cyclustijden, hoge productiviteit en kan de stuksprijzen aanzienlijk laag houden in vergelijking tot traditionele verwerkingstechnieken van HTV, vaste siliconen rubber.

Door het viskeuze gedrag van LSR kunnen zeer hoge wanddikte-vloeiweg verhoudingen gerealiseerd worden. Daarmee kunnen niet alleen zeer kleine of zeer nauwkeurige precisieonderdelen worden gemaakt, maar ook membraanachtige producten met zeer dunne wanden.

2-COMPONENTEN (2K) SPUITGIETEN

LIM op basis van 2K-spuitgiettechniek is een andere optie die Enbi Plastics haar klanten biedt. Hierbij wordt in een cyclus en in een gereedschap een navolgende combinatie geproduceerd.
Dit kan zijn het verbinden van een kunststofdeel aan een siliconen component. Ook het verbinden van twee siliconen componenten (twee kleuren en/of hardheden) is een optie. Daarnaast kunt u ook kiezen voor het omspuiten van metaaldelen, printplaten of overige klant specifieke componenten.
In deze 2K techniek wordt gestreefd naar een chemische hechting, dit is al mogelijk op een zeer breed scala aan kunststof types (PC-ABS, polypropyleen en polyethylene staan sinds kort op onze lijst). LSR-types hechten chemisch aan elkaar, hetzelfde geldt voor metalen. Mechanisch hechten blijft uiteraard altijd mogelijk.

STARTEN MET LIM?

Neem dan nu contact op met één van de specialisten bij Enbi Plastics en start vandaag nog met uw LIM-project!

In deze 2K techniek wordt gestreefd naar een chemische hechting, dit is al mogelijk op een zeer breed scala aan kunststof types (PC-ABS, polypropyleen en polyethylene staan sinds kort op onze lijst). LSR-types hechten chemisch aan elkaar, hetzelfde geldt voor metalen. Mechanisch hechten blijft uiteraard altijd mogelijk.

Popup Form